#ContactForm1 { display: none ! important; }

2013 m. sausio 13 d., sekmadienis

mono ar poli-gamija?





Nesenai baigiau skaityti knygą, kurioje istorija apie "trejetą". Neveltui knygos prologe F. G. Lorc'os mintis "Du niekada nebuvo skaičius, nes tai tik nerimas ir jo šešėlis". Ši knyga labai netradicinio požiūrio ir skaitytojas turbūt negalėtų būti apsitvėręs senamadiškomis pažiūromis į gyvenimą ir santykius... Bet, kokia įdomi ir intriguojanti to trejeto istorija bebūtų, galiausiai liko du, gal netgi tiksliau būtų, tie du - po vieną išsiskaidė.
Nors du, kaip jau minėta, tik nerimas ir jo šešėlis, tačiau sutikit, realiame gyvenime daugiausiai matome tų dvejetukų. Poros, draugės, bičiuliai, suolo draugai mokykloje, net ir kontrolinių darbų variantai, dažniausiai būdavo DU :) Man atrodo, kad daugelis gerai žino pasakymą, vienas lauke ne karys, gal todėl bijo skintis kelią gyvenimo džiunglėse kaip vienetai? Galimybių teorija plati, ir jos visos šįkart tikrai neišnagrinėsime... Bet dėl tų dviejų, kalbant apie poras, kilo šiokių tokių apmąstymų.
Skaičiau straipsnį apie monogamiją. Ir žinote, kokią įdomią tiesą teigia psichologai? Kad monogamija - pančiai, kuriais žmonija susipančiojo savo noru, deja. Ir, manau, šiek tiek per garsiai rėkia tie, kuriems atrodo, kad tai - genetiškai užprogramuota. Moksliniai tyrimai teigia, kad tarkim paukščiai yra gana monogamiški. Manoma, kad monogamiški yra apie 92 rūšių paukščiai. Skaičiai įspūdingi, sutinku :) Dar įspūdingiau skamba, kai išgirsti, kad žąsys netekusios savo antrosios pusės daugiau nebesiporuoja. O ką jau kalbėti apie legendas, kad gandrai ir gulbinai, netekę patelės, nusižudo krisdami iš didelio aukščio! BET, neseniai mokslininkų atlikti DNR tyrimai sugriovė gulbių ištikimybės mitą. Pasirodo, 40 proc. jų jauniklių yra nuo kitų gulbinų. Siekiant išsiaiškinti, kaip tai nutinka, ornitologai pritaisė gulbėms siųstuvus. Paaiškėjo, kad kai kurios patelės rytais, kol gulbinai miega, lekia į slaptus pasimatymus, o paryčiais grįžta ir toliau vaidina ištikimas žmonas. Tokie faktai negali nestebinti, sutikit ;)
Įsiminė ir straipsnio baigiamoji mintis, kad žmogus yra poligamiškas, o meilė - monogamiška. Kiekvienas mūsų turi teisę rinktis ir gali nuspręsti, ar yra pasirengęs aukoti savo poligamišką prigimtį dėl meilės. O ką renkatės Jūs?

(remtasi N. Kler straipsniu)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą