#ContactForm1 { display: none ! important; }

VIRTUVĖS užrašai

VIRTUVĖS UŽRAŠAI

kitchen story

Belgiški vafliai

Reikės:
belgiški vafliai

  • 4 kiaušinių
  • 2-3 valg. š. rudojo cukraus
  • 1 stiklinės (250 ml) pieno /galima naudoti augalinį, pavyzdžiui, migdolų, ryžių ar kt./
  • 260 g miltų
  • 0,5 arb. š. kepimo miltelių
  • 125 g sviesto
Kiaušinių trynius išsukame su cukrumi.
Supilame pieną, galima įberti šiek tiek vanilinio cukraus ir viską išmaišome.
Sviestą ištirpiname ir supilame į masę.
Kiaušinių baltymus išplakame su žiupsneliu druskos iki standžių putų.
Į tešlą beriame kepimo miltelius, po to ramiai įmaišome išplaktus baltymus. Atsargiai permaišius, tešlą palikti maždaug 10 minučių pasibūti.
... ir tada kepate pačius skaniausius belgiškus vaflius namuose! 

Belgian waffles

Gaivūs kokteiliai

fresh cocktail
Žaluma
2 kiviai
2 bananai
tyro vandens per 2-3 pirštus nuo plaktuvo apačios

Braškinis
sauja braškių (kai yra šviežių - šviežios, kai šios pasibaigia, traukiame užšaldytas)
1-2 bananai
2 valg. š. graikiško jogurto
1 arb. š. medaus
tyro vandens per 2-3 pirštus nuo plaktuvo apačios
/galima praturtinti linų sėmenimis arba avižų sėlenomis, cinamonu/

Spanguolių jėga
sauja spanguolių (šviečių arba šaldytų)
keleta braškių
2 bananai
tyro vandens per 2-3 pirštus nuo plaktuvo apačios

Gaivuma
pusė geltono meliono
1 bananas
pusę stiklinės geriamo jogurto su obuoliais ir mandarinais (naudoju Vilkyškių)
tyro vandens per 2-3 pirštus nuo plaktuvo apačios

O jeigu norite ne kiek vitaminų, kiek atsivėsinimo ir pasmaližiavimo, tuomet į plaktuvą meskite mėlynes, juoduosius serbentus, vyšnias, trešnes, braškes ar bet kokias kitas mėgstamas uogas; vanilinius ledus ir vuolia - ledų kokteilis Jūsų malonumui!

Yra tokių receptų, kuriais tiesiog negali nepasidalinti. Vienas tokių - gaivus "tortas" su braškėmis. Savotiška itališkojo tiramisu interpretacija.

Reikės:
400 gr šviežių braškių
1 pakuotės "damų pirštelių" sausainių (org.k. "Savoiardi)
500g maskarponės sūrio
2 arb.š. išbrinkintos želatinos
2-3 valg.š. graikiško jogurto
1-2 valg.š. medaus
2 arb.š. džiovintų apelsinų žievelių
2-3 arb.š. smulkintų migdolų riekelių
šiek tiek espreso kavos, sausainių sulaistymui

Eiga: į dubenį sukrėskite maskarponę, medų, graikišką jogurtą ir gerai išsukite. Galima plaktuvu, taip masė bus labiau vientisa. Dėkite išbrinkintą želatiną ir gerai išmaišykite. Berkite džiovintas apelsinų žieveles ir migdolų riekeles - išmaišykite.
Į serviravimo indą dėkite sausainius (cukruota puse į viršų). Išdėliotus sausainius apšlakstykite nesaldinta espreso kava (ne per daug, kad sausainiai nesuirtų!). Krėskite sūrio masę ir ją paskirstykite. Ant jos dėliokite braškes (beje, tinka ir bet kokios kitos mėgstamos uogos, pavyzdžiui, šilauogės, avietės, mėlynės ar pan.). Tada vėl sausainių sluoksnis (ir šį sluoksnį padrėkinkite kava) ir vėl sūrio masė, ant jos - uogos ir šiek tiek smulkintų migdolų riekelių.
Vualia! Skanumynas paruoštas, belieka dėti jį į šaldytuvą 2-3 valandoms, o tada jau ragauti be jokios sąžinės graužaties, apsilaižant pirštus!


naminiai ledai
Ledai yra puikus pasirinkimas, kai nori ko nors, bet nežinai ko. Arba, kai reikia atgaivos - kūnui ir sielai. Na, arba tais atvejais, kai norisi prisijaukinti saulėtus atostogų prisiminimus... Žodžiu, ledai retai kada būna klaidingas variantas.
Šiems, naminiams, reikia tiek nedaug, kad susimąstau, kodėl dar iki šiol negamindavau jų :)) Taigi, maždaug 600-700ml ledų prireiks:
  • 400g vyšnių (galite naudoti ir bet kokias kitokias jums patinkančias uogas ar vaisius)
  • 5-6 šaukštų miltinio cukraus (pudros)
  • 420g riebios grietinėlės
Vyšnias sumalame trintuvu arba kokteilių plaktuvu. Beriam cukraus pudrą. Atskirai išplakame grietinėlę. Supilame ją į vyšnių masę ir gerai išmaišome. Gautą ryškiai rožinę masę supilstome į ledų formas (pvz tokias rasite ikea) arba šaldymui tinkančius indelius ir slepiame į šaldytuvą bent 3-4 valandom.
Tiesa, jeigu smulkinsite šaldytas uogas, sudėsite visus komponentus, tuomet užteks ir pusvalandžio šaldymo skyriuje.
Ir dar, ledų meistrai (ne mėgėjai, kaip aš) teigia, kad namie gaminant ledus reikia kas valandą ištraukti iš šaldymo kameros ir vis permaišyti. Tai padeda ledams tolygiai užšalti.



Į plaktuvą metam (išpilstymui 2 asmenims į 0,3l tūrio stiklines):
  • 4 didelius šaukštus vanilinio plombyro;
  • kubeliais susmulkintą geltoną melioną (maždaug 2 dideles riekes, žinoma, be žievės);
  • 5-6 šaldytas arba šviežias braškes;
  • maždaug 100ml raugintų pasukų (naudojau su avietėmis ir sėlenomis);
  • 200ml (2,5proc riebumo) pieno
Viską gerai suplakti (naudojantis savo plaktuvo marametrais ir naudojimosi instrukcija) iki vientisos, gerti tinkamos masės. Gardus ir vėsinantis kokteilis paruoštas - pasigardžiuokite! ;)

Kitas namuose išgalvotas kokteilis suteikia ne tik atgaivą gerenčiajam, bet yra ir maistingas - tinka priešpiečiams ar pavakariams arba tada, kai nesinori jokio rimto maisto.

Į plaktuvą metam (išpilstymui 2 asmenims į 0,3l tūrio stiklines):
  • 2-3 didelius šaukštus vanilinių ledų;
  • 2 vid.dydžio bananus;
  • 1 nuluptą ir susmulkintą gerai prinokusį nektariną (kad būtų saldus, nes kitaip gali traukti pieną);
  • didelę riekę geltono meliono, susmulkintą kubeliais;
  • 200ml (3,5proc riebumo) pieno;
  • žiupsnelis cinamono
Viską gerai suplakti iki vientisos masės, supilti į stiklines ir su meile papuošti jas ;) Aišku, jeigu nepapuošite, skonis nuo to nenukentės, tad mėgaukitės!

naminis limonadas
Dar galite išbandyti šį naminio "limonado" receptą. Puikiai atgaivins ir suteiks jėgų.
Reikės:
  • 100 ml citrinų sulčių;
  • 350 ml gazuoto mineralinio vandens;
  • 2 valg.š. medaus;
  • mėtos lapelių;
  • kelių citrinos griežinėlių
Citrinos sultis gerai išmaišykite su medumi. Supilkite mineralinį vandenį ir išmaišykite. Į stiklines įdėkite po du griežinėlius citrinos, kelis mėtų lapelius ir užpilkite paruoštu limonadu. Skanaus!


Sekmadienį namai (kur ir kokie jie bebūtų) turėtų gardžiai kvepėti: cinamonu, karamele, riešutais, medumi, citrusais ar orkaitėje čirškančiomis, šviežiais prieskoniais barstytomis bulvėmis... visiškai nesvarbu, ką pasirinksite. Tiesiog namus jaukumu užpildo naminio maisto kvapas.
Bandelės su varške, karamele ir riešutais
Maždaug 9 bandelėms reikės:
  • 400 g. šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 30 g. kepinių sviesto
  • 200g liesos varškės
  • rududu karamelės
  • smulkintų riešutų (kokius mėgstate)
  • cinamono
Tešlą atšildyti ir pakankamai plonai (bet taip, kad dar lengvai atkibtų nuo paviršiaus) iškočioti. Ant jos tepti kambario temperatūros sviestą, paskirstant ant viso tešlos paviršiaus. Taip pat užtepti rududu ir varškę. Barstyti riešutus, cinamoną. Tešlą susukti kaip vyniotinį, lengvai paspaudžiant. Supjaustyti norimo dydžio gabaliukais, juos dėti į skardą, aptepti vendeniu arba kiaušinio tryniu sumaišytu su šlakeliu pieno, pabarstyti cinamonu. Viskas - šaukite į įkaitintą iki 180`C orkaitę, maždaug 20 min. Skanaus!

Turiu dar kartą padėkoti draugams už Beatos kepinių knygą! Ir net nežinau kodėl tik taip nesenai atradau sezamo sausainiukus?! TO-BU-LI! Juos paruošti trunka dešimt minučių, iškepti - dar tiek pat, o suvalgyti...irgi panašiai :)) Juokas juokais, o jie kaip staiga atsiranda, taip staiga ir dingsta, kartais net nespėję atvėsti. Dalinuosi.

sezamų sausainiai
Reikės:
  • 200g cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 55g sviesto
  • 150g sezamo sėklų
  • 55g miltų (maždaug 2 kupini šaukštai)
Sviestą išlydykite. Dubenyje lengvai paplakite kiaušinį (tik tiek, kad susimaišytų baltymas su tryniu), berkite cukrų, sezamo sėklas, supilkite išlydytą sviestą. Turėtų gautis drėgna kaip smėlis masė.
Į skardą dėkite po šaukštą, toliau vienas nuo kito, nes karštyje kepant šie blyniukai plėsis. Pašaukite į įkaitintą iki 180`C orkaitę ir kepkite maždaug 10 min.
P.S. Pabandžiau įmaišyti ne tik sezamo sėklų, bet ir kokoso drožlių - puikiai derėjo kartu.


bandelės
Bandelių tešlai reikės:
  • 500 g miltų
  • 150 ml šilto pieno
  • 2 arb.š. sausų mielių
  • kiaušinio
  • 2 kupinų valg. šaukštų cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 100 g minkšto sviesto
  • 100 g šokolado
Patepimui:
  • 1 kiaušinio
  • 2-3 šaukštų pieno
Į dubenį suberkite miltus, sausas mieles, druską bei cukrų. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais ir sudėkite į miltus, išmaišykite šakute, kad sviestas pasiskirstytų tarp miltų. 
Pieną pašildykite, įmuškite į jį kiaušinį ir gerai išplakite. Šį mišinį supilkite į miltus ir užminkykite elastingą tešlą (minkome apie 10 min.) Baigiant minkyti sudėkite supjaustytą mažais gabaliukais šokoladą, užminkykite ir palikite uždengę apie 1 val., kad tešla pakiltų. 
Pakilusią tešlą padalinkite į tiek dalių kiek norite turėti bandelių (man gavosi 9 vnt. DIDELIŲ bandelių) ir suformuokite norimos formos bandeles. Uždenkite ir vėl palikite apie 1 val., kad bandelės pakiltų. Prieš kepant pakilusias bandeles aptepkite kiaušinio ir pieno plakiniu. Kepkite iki 180`C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min. (kol gražiai parus).
P.S. tiesa, aš mėgstu ne tik gerą skonį, bet ir viliojantį vaizdelį, todėl bandeles aptepusi dar pabarsčiau aguonomis ir šokolado pabarstukais.



Maždaug 2 standartinėms skardoms sausainių reikės:
  • 1,5 stikl. miltų
  • 1,5 stikl. kakavos
  • 1,5 š. kavos
  • ~150g sviesto
  • 1 stikl. cukraus
  • keli lašai vanilės ekstrakto
  • kakaviniai sausainiai su riešutais
  • kiek norite ir kokius mėgstate riešutų
Šokoladinei tešlai dubenyje sumaišykite: miltus, kakavą ir sumaltą kavą.
Elektriniu mikseriu išsukite cukrų, sviestą ir vanilę, kol mišinys taps kremo pavidalo. Tuomet sudėkite miltus, smulkintus riešutus ir išminkę tešlą padėkite į šaldytuvą maždaug valandai.
Iš iškočiotos tešlos išpjaustykite norimų formų sausainius. Įkaitinkite orkaitę iki 180`C ir kepkite, kol sukietės, t.y. apie 12-15 min. Sausainius sandariame inde galima laikyti iki dviejų savaičių.
Beje, dalį tešlos galite užšaldyti ir iškepti kada tik užsimanysite pasilepinti kvapniais sausainiais ;)

O štai čia receptas pyrago, kurį sugalvojau tiesiog žiūrėdama į puspilnį Rududu karamelės indelį :D
Reikės:
  • 2 naminių kiaušinių
  • pusės stikl. cukraus
  • ~300g miltų
  • pusės indelio Rududu karamelės (nepakenks, žinoma, jei dėsite ir visą indelį)
  • 1 arb.š. kepimo miltelių
  • ~50g skaldytų riešutų (kokius mėgstate)
  • kakavos miltelių pabarstymui
Kiaušinius išplakite su cukrumi (plakite maždaug 2-3min, kol masė ženkliai padidės). Berkite miltus ir gerai išmaišykite. Sukrėskite Rududu karamelę ir plakite mikseriu, kol masė taps vienalyte ir šiek tiek tąsia. Berkite kepimo miltelius ir riešutus, viską gerai, bet palengva permaišykite šaukštu.
Kepimo skardą pabarstykite kakavos milteliais, pilkite tešlą ir kiškite į iki 200`C įkaitintą orkaitę maždaug 30 min. Gardaus kąsnelio!

Rududu pyragas

Adventinis pyragas

Reikės:
  • 100ml pieno
  • 3,4 š. aguonų
  • 150g sviesto
  • 150g cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 3 naminių kiaušinių
  • 200g miltų
  • 1 nubraukto šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnio druskos
  • 2 š. citrinų sulčių
  • 3,4 š. miltinio cukraus (pudros)
  • saujelės spanguolių
Kaip gaminti: užviriname pieną, nukeliame indą nuo kaitros ir suberiame į jį aguonas. Kambario temperatūros sviestą, cukrų, vaniliną ir druską ištriname iki purumo. Įmaišome po vieną kiaušinių trynius. Tada - miltus, kepimo miltelius, aguonas su pienu. Pabaigoje įmaišome iki putų išplaktus kiaušinių baltymus, lengvai permaišome.
Masę sukrečiame į kepimo formą ir kepame iki 170`C įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min.
Kol keksas kepa, pasiruoškite užpilą: citrinos sultis išmaišykite su miltiniu cukrumi. Šia mase apliekite jau atvėsusį (!) keksą. Ant viršaus dėkite uogas (spanguoles galite dar ir šiek tiek pabarstyti cukrumi :).
Adventinis pyragas ARBA keksas su spanguolėmis
Sausainiai

Reikės:
  • 450g kvietinių miltų
  • 2 kiaušinių
  • 125g kepinių sviesto
  • ~ 100g rudojo cukranendrių cukraus plius 150-200g balto cukraus
  • 1 v.š. cinamono
  • 1 a.š. kepimo miltelių
naminiai sausainiai
Sviestą išsukam su cukrumi (rudu ir baltu sumaišius). Mušam kiaušinius ir gerai išmaišom viską. Beriam miltus (sumaišytus su cinamonu ir kepimo milteliais), maišom mediniu šaukštu, kol eina, po to krečiam visą tešlą ant miltais barstyto darbastalio ir minkom rankomis. Minkom, kol tešlos kamuolys taps blizgiu, prie rankų nesiveliančiu. Nepersistenkite vis barstydami stalą miltais, nes jei jų padauginsite, tešla bus kieta.
Išminkytą kamuoliuką dedam į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui. Ištraukus iš jo, padalinam į dvi dalis, jei norit, kad viena būtų tarkim su aguonomis. Iškočiojam maždaug 1cm storio lakštą ir formelių pagalba spaudžiam sausainius.
Tą dalį, kurią pasilikote (kaip padariau aš), iškočiokite, barstykite aguonomis ir lengvai jas įspauskite kočėlu į tešlą. Formuokite norimus sausainius.
Kepti įkaitintoje iki 200`C orkaitėje ~10min.

Mokyklos laikus primenantys riestainių aštuonetai iš  Trolių Mumių receptų knygos.

riestainiai
Reikės:
  • 125g kepinių sviesto
  • 300g cukraus arba 2valg.š. naminio medaus plius 2valg.š. farino
  • 3 kiaušiniai
  • 1 valg.š. cinamono
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • maždaug 500g kvietinių miltų
sweet muffin
Sviestą išplakti su cukrumi (arba medumi ir farinu, jei pasirinkote šį variantą). Po vieną įmaišyti kiaušinius, berti miltus sumaišytus su cinamonu ir kepimo milteliais. Išminkyta tešla turi būti blizgi ir nekibti prie rankų, bet netapti per daug kieta. Rankose turėtumėte jausti minkomą plastiliną :) Tešlą palikti maždaug pusvalandžiui vėsioje vietoje.
Suvolioti piršto storio ritinėlius ir iš jų raityti riestainių aštuoniukes. dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti iki 190`C įkaitintoje orkaitėje ~15-20min. Jei riestainius darote plonyčius, tada užtenka kepti juos vos 10min. Skanaus!


Šeimininkauti virtuvėje tiems, kas tai daro turėtų būti malonumas, o ne prievolė. Tada nereikia nei tikslių svarstyklių, nei išmanių keptuvių su kaitinimo lempelėmis, nei super prabangių puodų. Visas maisto gaminimo žavesys, mano manymu, slypi jūsų nuotaikoje, nusiteikime ir, žinoma, priklauso nuo šiokių tokių žinių :) Todėl besižavintiems keksiukais pateikiu keletą naudingų patarimų:
  • Kepant keksiukus, naudokite keksiukų kepimo formą, į ją dėkite keksiukų popierėlius. Jei nenaudosite formos, keksiukai bus beformiai, nes popierėliai neatlaiko tešlos svorio ir ji gali net išbėgti jums bekepant. Nenaudojant popierėlių, tikėta, kad keksiukai atrodys nepatraukliai, gali būti sunku išimti juos iš formos. Taip pat kepimui galite naudoti atskiras silikonines keksiukų formeles.
  • Nusprendę keksiukus papuošti kremu, nepamirškite tai daryti tik keksams visiškai atvėsus ir būtinai tą dieną, kai jie bus valgomi.
  • Gaminant pagal bet kokį receptą, jei jis nereikalauja kitaip, nepamirškite naudoti tik kambario temperatūros produktus. Jei produktai bus skirtingų temperatūrų, jūs rizikuosite gauti tešlą su gumulais. Bandydami juos išmaišyti, galite permaišyti tešlą, todėl keksiukai gali neiškilti, būti klampūs, sunkūs ar visai sukristi.
  • Būtinai dėkite keksiukus tik į iki reikiamos temperatūros įkaitintą orkaitę. Jeigu kepant matote, kad keksai kepa nevienodai, ar žinote, kad jūsų orkaitėje karštis pasiskirsto nevienodai, nepamirškite viduryje kepimo apsukti kepimo formos.
  • Vienu metu orkaitėje kepkite tik tiek keksiukų, kiek formų telpa viename jos aukštyje. Jei norite kepti keletą formų, būtinai kas kažkiek laiko apkeiskite formas vietomis, kad keksai keptų vienodai.
  • Prieš išimdami keksus iš orkaitės, būtinai patikrinkite ar jie tikrai jau iškepę. Tam jums visada pagelbės medinis pagaliukas(pavyzdžiui, dantų krapštukas). Įsmeikite jį į keksiuko vidurį ir ištraukite. Jei pagaliukas švarus ir neaplipęs tešla, keksai iškepę, na, o jei pagaliukas aplipęs gumulėliais ar šlapias, keksams dar reikia pakepti.
  • Įdarą nebijokite dėti tiesiog pačioje pabaigoje, kai jau šaukštu sunormuojate visą tešlą į keksiukų formeles. Manęs klausia, kaip tau pavyksta padaryti, kad įdaras būtų viduje (nesiveržtų per viršų). Labai paprasta: sudedu visą turimą tešlą, tada dedu pavyzdžiui karamelę. Pašovus į orkaitę tešla ima kilti, taip apgaubia karamelę, kuri smenga gilyn. Visiškai iškepus keksiukams, šie būna su karameliniu įdaru ;) Jei dedate riešutų, perlinio cukraus ar kokoso drožles, visa tai taip pat galima barstyti ant viršaus, tiesiog sunormavus visą tešlą.
  • Ir paskutinis pastebėjimas - keksiukai geriau atkimba nuo popierinių formelių juos valgant, kai į tešlą pilamas aliejus (patartina alyvuogių). Naudojant sviestą, prie popierinių sienelių prikimba tvirčiau. Bet kokiu atveju, reikėtų nenumažinti riebalų.
keksiukai
Reikės:
  • ~120g kukurūzų miltų
  • ~150g kvietinių kepinių miltų
  • 2 valg.š. alyvuogių aliejaus
  • 2 kiaušinių
  • 1,5 arb.š. kepimo miltelių
  • 5 kupinų valg.š. cukraus
  • puse stiklinės pieno
  • rududu karamelės
Baltoms kepurėlėms:
  • 125g philadelphia sūrio
  • 2 valg.š. cukraus arba 1 valg.š. cukraus pudros
  • 2 valg.š. grietinėlės (32proc.)
  • cukriniai pabarstukai ir mėtos lapeliai nebūtini, bet suteikia žavesio ;)
Kiaušinius išplakti su cukrumi iki baltumo, berti miltus ir gerai permaišyti. Dėl keksiukų purumo miltus galite persijoti. Pilam pieno tešlai paskystinti, įmaišom alyvuogių aliejų. Beriam kepimo miltelius ir lengvai permaišom. Pilstom tešlą į formas (maždaug po 2 valg.š. į indelį ar keksiuko formelę). Ant viršaus dedame po puse arb.šaukštelio rududu karamelės.
Dedam į įkaitintą iki 190`C orkaitę ir kepam maždaug 20min.
Kol keksiukai kepa tikrai spėsite pasidaryti užtepimą. Visus ingredientus sudedate į vieną indą ir gerai išplakate mikseriu. Masė turi būti tąsi. Ja aptepame gerokai atvėsusius keksiukus, barstom pabarstukų ir papuošiam mėtos lapeliu.
Ne tik gražu žiūrėti, bet skanu ir valgyti! ;)

Na, o štai čia dar vienas greitas, iš serijos ką turi spintelėje tuo metu receptukas :) Norite tikėkite, norite ne, bet gal tik kartą ar du gaminau keksiukus pagal receptą (ir tą patį patobulinau pagal save). Šiaip, juk žinome, kokių pagrindinių produktų jiems pagaminti reikia, pridedi fantaziją, įmaišai savo gerą nuotaiką ir štai, gimsta vis kitokie naujos-senos formulės keksiukai. Bet kadangi Šarūnė primygtinai prašė tešlos recepto - štai jis.

karameliniai keksiukai
Reikės:
  • ~120g kukurūzų miltų
  • ~150g kvietinių miltų
  • 2 kaimiškų kiaušinių
  • 3 valg.š. farino (cukrus farinas )
  • 5 kupinų valg.š. cukraus
  • 100g kepinių sviesto
  • 2 arb.š. kepimo miltelių
  • puse stiklinės gazuoto mineralinio vandens (naudoju Rasą)
  • skaldytų žemės riešutų
  • rududu karamelės
Kiaušinius labai gerai išplakam su cukrumi ir farinu. Beriam miltus, pilam mineralinį vandenį ir gerai permaišom. Supjaustom kubeliais kepinių sviestą ir visą masę permaišom mikseriu. Beriam riešutus, kepimo miltelius ir lengvai permaišom. Beje, kuo daugiau į tešlą dedate priedų, tokių, kaip pavyzdžiui riešutai, šokoladas, karamelė ar kt., tuo didesnė tikimybė, kad keksiukai bus mažiau iškilę. Taigi, riešutų mėgėjams patariu jų labai nepadauginti :) Dedam po puse arb.š. rududu karamelės ir kišam į įkaitintą iki 190`C orkaitę. Kepam maždaug 20-25min. Skanaus!

keksiukai su aguonomis
Reikės:
  • 2 naminių kiaušinių
  • pusės stiklinės cukraus
  • ~150g kukurūzų miltų
  • ~200-250g kvietinių kepinių miltų
  • 1,5 arb.š. kepimo miltelių
  • puse stiklinės pieno
  • 3 valg.š. aguonų
  • "rududu" karamelės
Darbuojamės: kiaušinius išplakame su cukrumi beveik iki baltumo. Beriame kukurūzų miltus, išmaišome. Beriame kvietinius miltus (dėl purumo galite juos persijoti), žiūrime tešlos konsistenciją - jeigu reikia įpilame pieno ir vėl išsukame tešlą. Tešla turėtų gautis panaši į grietinę. Aguonas galima plikyti karštu pienu, bet tai nėra būtina. Taigi, plikytas arba tiesiog birias aguonas dedame į tešlą, beriame kepimo miltelius ir atsargiai permaišome.
Tešlą išdaliname į 12 keksiukų formelių kepimo skardą, ant kiekvieno viršaus dedame po maždaug puse arbatinio šaukštelio rududu karamelės. Kepame maždaug 20min 190`C įkaitintoje orkaitėje.


Dažnai paprastume slypi genialumas, virtuvė - ne išimtis! ;) Teko paplušėti nudarinėjant kilogramą gražuolių krevečių, bet rezultatas - mmmm, pirštus apsilaižysit!
Tereikia įkaitinti šlakelį alyvuogių aliejaus, jame apkepti smulkintą česnaką. Krevetes dubenyje pabarstyti itališkomis žolelėmis, jūros gėrybių prieskoniais ir užspausti citrinos sulčių - viską gerai permaišyti, kad krevetės apliptų visu šiuo gėriu. Na o dabar tiesiai į keptuvę, ant vidutinės kaitros kepam maždaug 10-15minučių. Kol krevetės kepa galit nusiplauti gražgarstes ar kitas mėgstamas salotas ir vuolia - gurmaniška vakarienė paruošta!

krevetės
Kaip ir daugelis amerikietiškų dalykų - karšto pieno pyragas - greitas ir, žinoma, skanus. Nesugaišite daug laiko virtuvėje, o netikėtai užklydusius svečius ar draugus jau ir turite kuo vaišinti. Amerikietišką receptą pritaikiau sau ir štai, kas gavosi.

Amerikietiškas karšto pieno pyragas
Reikės:
  • 200ml pieno
  • 150g sviesto
  • 3 didelių (geriau kaimiškų) kiaušinių
  • puse stiklinės cukraus
  • maždaug 250-300g miltų
  • arb.šaukštelis kepimo miltelių
  • keli lašai vanilinės esencijos
 Išlydyti sviestą, į jį pilti pieną ir kaitinti BEVEIK iki užvirimo (bet neužvirti!). Dubenyje išplakti kiaušinius su cukrumi - pakankinkit plaktuvą kokias 2-3min, kad išsiplaktų beveik iki baltumo. Berti miltus, kepimo miltelius, įlašinti vanilės esencijos. Gerai išmaišius šiuos produktus į masę pilti sviesto ir pieno 'lydinį' - viską permaišyti.
Formą ištepiau margarinu, supyliau masę ir dar pagardinau apibarstydama smulkintais riešutais. Tiesa, lydant sviestą ir jį kaitinant su pienu galima pilti maždaug puse stiklinės aguonų.
Šauti į įkaitintą orkaitę (190`C) maždaug 40min.
Maistas- tai ne vien tik kūnui penas, jis sielą gali padaryt sąmoningesnę. Ir informaciją jis neša tą, kuri atsklinda jam iš tolimų, Visatoj slypinčių pasaulių. — Vladimiras Megre, Giminės knyga
Kai ruošiausi gimtadienio šventei galvojau, ką čia būtų galima tokio efektingo pagaminti, kad draugai ir sotūs ir patenkinti būtų, o aš nesugaiščiau dienos virtuvėje.
Taigi, ieškant internete tiesiog idėjų, radau vieną akį patraukusią nuotrauką. Sluoksniuota tešla - viena paklota, kita užklota, žodžiu viskas paprasta ir aišku! Nutariau pirmą kartą bandelių įdarui naudoti: pomidorus, saliami dešrytę, gerai besilydantį sūrį (lietuviškąją mocarelą), šiek tiek itališkų žolelių mišinio ir sluoksniuotą bemielę tešlą - vuolia!
Viskas paprasta: iškočioji tešlos lakštą, ant jo dedi pomidorą, saliami, sūrį ir pabarstai žolelėmis. Užkloji kitu iškočiotu tešlos lakštu ir apspaudi kokiu didesniu puodeliu ar forma kraštus (na, kaip kepant sausainius). Dedam į skardą ant sviestinio popieriaus, aptepam išplaktu kiaušiniu (su šiek tiek druskos, kad kiaušinio plakinys būtų skystesnis) ir šaunam į įkaitintą 190`C orkaitę maždaug 20-25min.
Šiaip įdarui galima naudoti tai, kas jums skanu, kas patinka, kas įdomu ar tiesiog tai, ką randate tuo metu šaldytuve ;) Pavyzdžiui, saliami puikiausiai galite pakeisti smulkiai pjaustyta šonine arba kepintu faršu. Sūrį taip pat galima naudoti pagal turimus šaldytuvo resursus. Šiandien gamindama šias bandeles pridėjau rukolos - labai gardu. Žodžiu, dalinuosi idėja, palikdama atvirus vartus jūsų improvizacijoms ;)

naminės sočios bandelės su įdaru
Sausainiai su riešutais

Reikės:
  • 120g kepinių sviesto
  • vieno kiaušinio
  • pusės stiklinės cukraus
  • pusės arb.š. kepimo miltelių
  • 250-300g miltų 
  • sausainiai su riešutais
  • kepintų riešutų (kokius mėgstate)
Sviestą išlydyti. Kol tai vyksta dubenyje išsukame kiaušinį ir cukrų, kepimo miltelius. Beriam persijotus miltus ir pilam kiek atvėsusį išlydytą sviestą. Viską gerai išmaišome, o po to, neišvengsite minkymo rankomis :) Kai tešla tampa panaši į plastiliną (neskysta, lengvai minkosi, bet nebelimpa prie rankų) formuojame kamuoliukus, juos apvoliojame riešutuose, kamuoliukus šakute suplojame ir dedame ant kepimo popieriaus skardoje. Kepame 180`C įkaitintoje orkaitėje maždaug 20min.

Varškės pyragas

Trapiai tešlai reikės:
  • 2 kiaušinių
  • pusės stiklinės cukraus
  • 1 arb.š. kepimo miltelių
  • maždaug 250-300g miltų
  • 120g kepinių sviesto
Varškės įdarui:
  • 500g varškės (tokios, kokia patinka. Aš naudoju liesą)
  • 2 kiaušinių
  • maždaug pusės stiklinės kokoso drožlių
  • šlakelio pieno (jei masė per tiršta)
  • pora šaukštų cukraus arba saldaus sutirštinto pieno
varškės pyragas
Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukrų ir gerai išsukti. Berti kepimo miltelius, miltus. Išlydytą sviestą šiek tiek ataušinti ir pilti ant miltų - viską gerai išmaišyti ir minkyti rankomis. Išminkytą tešlą padalinti į du kamuoliukus: vieną kiek didesnį (pagrindui), kitą tarkuosim ant viršaus. Mažesnįjį dėti į šaldymo kamerą maždaug 15min.
Iš didesniojo kamuoliuko išklojame kepimo formą, taip suformuojam pagrindą ir paaukštintus kraštus. Dedam į šaldymo kamerą maždaug 5-10min.
Tuo metu visus įdaro komponentus sudedame į dubenį ir gerai išsukame mikseriu arba išmaišome mediniu šaukštu. Ištraukti iš kameros formą, kurioje tešlos pagrindas, sukrėsti įdarą ir užtarkuoti (stambia tarka) viršutinį tešlos sluoksnį (naudojant mažąjį tešlos kamuoliuką iš kameros).
Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame maždaug 40min 180`C. Pirštus apsilaižysit, kaip gardu!!!


Varškės apkepas

Reikės:
  • 400gr varškės
  • 6-7 valg. š. manų kruopų
  • mažiau nei puse stiklinės vos šilto pieno (manams užpilti)
  • 2 kiaušinių
  • pusę stiklinės cukraus
  • migdolų plokštelių
  • šaukštelio kepimo miltelių
  • pabarstymui - smulkintų kepintų žemės riešutų
varškės apkepas

Manų kruopas užpilti pienu ir palikti maždaug 10-15min išbrinkti. Visus produktus sudėti į dubenį (įskaitant išbrinkusias manų kruopas) ir gerai išsukti maišytuvu. Suberti kepimo miltelius ir lengvai permaišyti šaukštu.
Kepimo indą patepti sviestu ar kepimo margarinu, pilti masę ir apibarstyti ją kepintais žemės riešutais (tiesa, juos smulkinti ar ne, kiekvieno jūsų skonio reikalas ;) ).
Dėti į įkaitintą orkaitę, kepti 180`C kol gražiai apskrus (maždaug 40min).
Mėgaukitės vienu, su ledais ar pagardinę mėgstamu džemu, o gal uogiene ;)


Eglės sausainiai

Reikės:
  • 120g kepinių sviesto
  • puse stiklinės cukraus
  • nubrauktas arb. šaukštelis kepimo miltelių
  • 350g miltų
  • migdolų plokštelių
  • jei reikės šiek tiek 'paskystinti' masę - virinto vandens
baltieji Eglės sausainiai
Gaminimas: į išlydytą ir šiek tiek ataušintą sviestą berti cukrų, viską gerai išsukti. Po truputį berti miltus ir maišyti, jei reikia, šiek tiek įpilti virinto vandens. Sumesti migdolų drožles, kepimo miltelius ir gerai išminkyti gautą masę. Jei labai limpa prie rankų, dėti dar šiek tiek miltų. Gerai išminkytą tešlą iškočioti ir formuoti norimos formos sausainius.
Kepti 180`C įkaitintoje orkaitėje maždaug 10-15min.

Pristatau Jums granolą! Tokią, kokia patinka mums, o šiaip kiekvienas gali pasigaminti pagal savo skonį ir poreikį.
naminė granola
Naudojau:
  • 400g avižinių dribsnių
  • maždaug 150g lazdyno riešutų
  • apie 150g graikinių riešutų
  • 150g džiovintų mango gabaliukų
  • 100g migdolų plokštelių
  • 2 didelius valg. š. medaus
  • alyvuogių aliejaus (tiek, kad masė būtų gerai drėgna, bet 'neplauktų')
  • cinamono
Visus birius produktus sudėti į gilų dubenį (tiesa, riešutus maišelyje daužydama kočėlu šiek tiek pasmulkinu), dėti medų, pilti aliejų, užberti cinamono ir viską gerai išmaišyti. Berti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti maždaug 35-40min 180`C įkaitintoje orkaitėje, kas 10min pamaišant.
Išsausėjusi ir biri granola - paruošta vartojimui: su natūraliu jogurtu, užpilta pienu, sumaišyta su mėgstama uogiene ir t.t., kaip tik Jums patinka ;)
Laikymui patariu suberti į stiklinius sandarius indus.

meduoliai
Receptas paprastas, bet rezultatas - puikus!

Norint pasigaminti 50vnt meduolių reikės:
  • maždaug 350g kvietinių miltų
  • 2 valg.š. medaus
  • 100g cukraus
  • 150g kepimo margarino
  • maždaug puse stiklinės vandens (pagal tešlą žiūrėti)
  • alvo meduolių prieskonių mišinio
Gaminimo eiga: į ištirpintą margariną suberti cukrų, medų, vandenį, išmaišyti kol neliks cukraus kristalų. Suberti miltus, prieskonių mišinį ir viską gerai išminkyti. Tešlą palikti maždaug 10-15min išbrinkti. Iš tešlos kočioti ar formuoti norimos formos meduolinius sausainiukus.
Kepti 180`C orkaitėje 15-20min.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą