#ContactForm1 { display: none ! important; }

2013 m. gruodžio 17 d., antradienis

Pojūtis. Jausmas. Pajautimas. Įspūdis. Išgyvenimas

LKŽ aiškina gana paprastai ir racionaliai - pojūčiu vadiname tą paprasčiausią psichinį procesą, kuris atsiranda materialaus pasaulio daiktams arba reiškiniams veikiant jutimo organus. Tai netarpiškas sąmonės ryšys su išoriniu pasauliu. Ne paslaptis, kad skonio ir uoslės pojūčiais suvokiame cheminės kilmės dirgiklius.
Uoslė. Toks savaime suprantamas dalykas, iki kol neužpuola tarkim sloga, ką jau kalbėti apie rimtesnius negalavimus. Čia, kaip ir visur kitur, neįvertini žmogus, kol neprarandi. Uoslė labai subtilus dalykas. Galbūt taip yra todėl, kad kiekvienas mūsų turime unikalią uoslę (išskyrus identiškus dvynius). Faktai, o ne išmislai, kad moterys apdovanotos geresne uosle, nei vyrai, gal todėl man, asmeniškai, kvapai - tai daugiau nei uoslę turinčio individo privilegija. Kvapai - tai prisiminimai, pojūčiai ir galimybė fantazijas perkelti į realybę (o gal atvirkščiai). Vis dar turiu buteliuką kvepalų, kurie primena paskutinę laisvą vasarą, kelionę, tam tikrą virsmą... Jie nėra iš visiems iki skausmo gerai pažįstamų raidžių trumpinių, prašmatnių mados namų ar visiems įtinkančios vėl ir vėl leidžiamos kolekcijos. Bet TO kvapo daugiau niekur niekada neteko sutikti. Nė viena nekvepėjo taip. Tuo tarpu legendiniais vadinamų Burberry ar Chanel No 5 kvėpinasi kas antra. TĄ kvapą įsimylėjau ne aš viena ;)) Ir būtent TAS kvapas žmonėms asocijuojasi su manimi. Kai užuodžiame naują aromatą, susiejame jį su įvykiu, asmeniu, daiktu ar net akimirka, ir tai lieka atmintyje, taip ir kyla asociacijos. Atsitiktinai į rankas papuolęs kitų kvepalų mėginukas tapo dar vienu prisiminimu: "Taip kvepėjai Jazzu koncerte". O dabar, rašydama klausausi (taip, būtent tik klausau, nors tai koncerto įrašas lrt opus ore|Leon Somov & Jazzu) tos pačios atlikėjos ir muzikos akordai atgaivino prisiminimus: TĄ kvapą, TĄ vakarą, mūsų laiką...
Mokslininkai vis labiau gilinasi į ryšį tarp aromato ir atminties. Kvapas yra daugiau asmeninis negu kiti pojūčiai, taigi jis net labiau skatina prisiminimus nei daiktai. Juk užuodus cinamoną, meduolius ar lupamų mandarinų žievelės kvapą iškart mintyse susikuriame Kalėdinį vaizdinį.
"Kvapo įtaiga stipresnė už žodžius, reginius, jausmus ir valią. Kvapo įtaigai neįmanoma atsispirti, jis patenka į mus kaip oras į plaučius, jis užlieja mus, tiesiog užtvindo ir niekas negali nuo jo apsiginti" /P.Suskind/
Žinote, egzistuoja ir gerumo kvapas? Kai mes stengiamės būti geri dvasinis grožis persismelkia į mūsų širdis kaip laukinių gėlių kvapas tarp žolių. Atraskite savajį kvapą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą