#ContactForm1 { display: none ! important; }

2013 m. rugsėjo 7 d., šeštadienis

Lietuvis - tiesiog įrašas dokumentuose ar nuosprendis?

Sveiki visi, kurie užsukate, laukiate, skaitote ir prisimenate mane :) Pirmos rudens dienos nugąsdino lietumi ir dargana, prie to dar teks priprasti, bet tikiuosi gerokai vėliau. O dabar džiaukimės auksiniu rudeniu. Nors nemeluosiu, man ruduo niekada nepatiko. Va, tiesiog taip, nepatinka ir viskas! Lietūs, darganos, žvarbus vėjas ir vos keli spinduliai saulės... Bet kiekvienais metais stengiuosi prisijaukinti tą spalvotą, žaismingą rugsėjį ir jo gaiva alsuojančius rytmečius.
Labai lietuviškas bruožas niurzgėti dėl blogo oro ir aš tikrai tą bruožą turiu, bet bandau įsiteigti visokius norvegiškus šūkius: "Nėra blogo oro - yra tik netinkama apranga" ir pan., ir ką, gal pavyks po kokiu dešimties metų kaifuoti braidant po spalio prilytas balas ir pasislėpus giliai į šaliką šypsotis lapkričio šalnoms. O jei prakalbau apie lietuviškus bruožus, tai paskutiniu metu teko pastebėti nemažai visokių įdomybių. Ir tada galvoju, ar čia tikrai būdinga tik lietuviams, ar galima tam tikrus žmogaus bruožus priskirti tautybei ir t.t.
Niurzgėjimas dėl blogo oro, dar niekai, visose tautose, manau, to būta, bet tas visuotinis niurzgėjimas, kad VISKAS negerai, darbo nėra, gyvenimo, suprask, irgi...tai jau net nejuokingai piktina. Žmonės, apsidairykit, gyvenimą gyvenate jūs patys tokį, kokio norite. Ir jeigu jums atrodo, kad dirbti Anglijoje už keliasdešimt daugiau svarų algos valytoju (gerbiu kiekvieną darbą, čia tik pavyzdys) geriau nei čia, Lietuvoje parduotuvėje, tai yra jūsų pasirinkimas. Bet dažniausiai lietuvis nei vienu, nei kitu atveju vistiek nesijaus laimingu ir niurzgės toliau. Darbų yra, tik gal reikalavimai ar lūkesčiai prasilenkia su darbo pasiūla, bet bet kokiu gyvenimo atveju, visi turime pasirinkimą, kartais net ne vieną.
Išgirdau sakant: "...netaupo, kaip kokie vokiečiai, užsukdami duše vandenį, kai muiluojasi". Ir ką? tai sveikintina? Abejočiau, nes, manau, kad vokiečiai (ar bet kuris kitos tautybės SĄMONINGAS žmogus) ne kiek taupo tokiu būdu vandenį, kiek bando prisidėti prie žemiškųjų išteklių tausojimo. Jei pasidomėtumėte, tai sužinotumėte stulbinančią statistiką. Tarkim valant dantis neužsuktas vanduo bėga ir bėga...ir bėga, o kam?! Tiesiog, nes galim leisti sau "netaupyti". Absurdas! Faktai kalba už save: užsukant čiaupą valantis dantis, galima sutaupyti net 30l vandens per dieną, t.y. 11000l per metus. O automobilių mėgėjams turėtų būti įdomus šis faktas, kad pagaminti vidutinį baką benzino sunaudojama 1200l vandens. Taigi, jeigu nenorite tausoti Motinos Žemės labui, "taupykite" gaminamiems automobilių benzino bakams ;)
Man neapsakomai keista, kaip neva prasigyvenę lietuviai "gali" sau leisti įsigyti daugybę vienkartinio naudojimo arba tik pasipuikuoti prieš kitus skirtų daiktų...mano nuomone, tai paprasčiausias neatsakingas vartotojiškumas.
Kas dar krinta į akis kalbant apie tą lietuvybę? Pavydas? Tas jausmo kirminiukas gal daug kam nesvetimas, bet jeigu jis išsikeroja iki ilgos, per visą kūną išsiraičiusios kirmėlės, tada jau reikėtų susirūpinti. Geras pavydas gali skatinti mus tobulėti, stengtis, irtis į priekį ir siekti geresnių rezultatų. taigi, nuoširdžiai linkiu tik tokio pavydo krislelio. Nes patikėkit, dažniau nei jums atrodo, po posakiu "Jam sekasi!" slypi daugybė niuansų, tokių kaip: daug darbo valandų, pastangos, galbūt net šeimos ar savo laiko aukojimas vardan tikslo, prioritetų perskirstymas, kažko malonaus atsisakymas ir t.t.
Aišku, stereotipai gajūs ir pamatę vieną kitą panašiai besielgiantį tautietį užsieniečiai galvoja, kad "visi jie tokie", bet mes visada galime paneigti tuos mitus ir stereotipus kitokiu pavyzdžiu ;)
Žinoma, lietuviai be viso šito gėrio, turi ir labai nemažai gerų bruožų, pavyzdžiui, darbštumą, mokėjimą pragyventi "net iš akmens", apsukrumą...
Rašant galvojau tik apie vieną, kad labai norėtųsi daugiau sąmoningumo mūsų visuomenėje, matymo ne tik savęs, bet ir to, kad esi TARP kitų žmonių. Stengdamasis dėl savęs neprivalai lipti kitiems per galvas, gali siekti tikslo įveikiant kliūtis ir neprarandant žmogiškųjų vertybių. To visiems ir linkiu ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą