#ContactForm1 { display: none ! important; }

2014 m. birželio 20 d., penktadienis

Kultūros paieškos

Kultūra - visa, kas sukurta visuomenės fiziniu ir protiniu darbu: materialinė (medžiaginė) k., dvasinė k., nacionalinė k., senovės graikų k., kultūros istorija. Arba - išsiauklėjimas, išprusimas, pasiektas tobulumo laipsnis.
Šių dienų aktualijos - kasmetinis Vilniuje vykstantis festivalis "Tebūnie naktis", kultūrų savaitė, kiti kultūrai skirti meniniai renginiai. Važiuodama po darbo autobuse išgirstu (net to nenorėdama, nes pokalbis - labai garsus) pokalbio telefonu nuotrupą: "Tu ką?! Gi šiandien Vilnius nemiegos, varom pasikultūrinti!". O tipinės šių dienų tuštutės pasikultūrinimu jau vadina ir visos dienos kaukšėjimą 12 centimetrų pakulne visuose įmanomuose prekybos centruose. O ką, kas paneigs, kad lankymasis prekybos centruose, kur tiek naujo gali sužinoti, pavyzdžiui, grožio aktualijas, naujausias madų tendencijas, nėra "kultūrinimasis"? ;)) Juokas pro ašaras, bet tas žodis "kultūra" šiai dienai toks nuvertėjęs atrodo, kad tikrai norisi verkti.
Nereikia toli ieškoti pavyzdžių: kai kurie tėveliai ateidami ir išeidami iš darželio teritorijos net negeba išlementi elementaraus pasisveikinimo/atsisveikinimo, ką jau kalbėti apie rišlia kalba dėstomas mintis viena ar kita tema. Reikalauti. Pulti. Garsiai rėkti. Va štai kaip dažnas šių dienų žmogus suvokia kultūrą. Nes "Aš galiu! Esu drąsi asmenybė!". Ir tokiems visai nesvarbu, kas ką galvoja ir kodėl jų nenori iš tikrųjų išklausyti, nes apie išsiauklėjimą ir kultūringą elgesį jie deja nėra girdėję... O vat būtent tokie po to garsiai rėkia į telefoną viešajame transporte, kad laikas "kultūrintis".
Žinau, kad visi esame skirtingi, kad turime savitą nuomonę visais (ar beveik visais) klausimais, daug žinome (tie, kurie domimės) ir priešingai nei ujamų bendruomenių sociumo nariai, gebame interpretuoti tas turimas žinias. BET vis dėlto, turėtų būti temų ir klausimų, dėl kurių didžioji dauguma turėtų sutarti. Vienas tokių - kultūra. Visų pirma - elgesio, o tik po to sukurtoji visuomenės: meninė, dvasinė ir kita.
Kol stokosime kultūros kasdienybėje: šeimoje, bendravime vieni su kitais, darbuose, gatvės situacijose... tol negalėsime būti pilnaverčiai bendruomenės nariai. Ir ką jau kalbėti apie visuotinį kultūrinimą(si).

Jei žmonių širdyse nėra kultūros, tai niekur jos ir negali būti.
/Ž. Diuhamelis/

4 komentarai:

  1. Taip, kultūros nemažai daliai žmonių tikrai stinga, bet nemanau, kad pagrindinė to priežastis yra nenoras klausytis ar savęs "sureikšminimas". Kaip tik - neskaitant paauglių, žmonės Lietuvoje ganėtinai drovūs, bijantys apsijuokti, o tokie įsišakniję jausmai ir sukelia tavo minimo nekultūringumo padarinius - nesisveikinimą, rėkimą viešajame transporte ir pan.
    Sakyčiau, mums kaip tik reikėtų išsiveržti iš tų geležinių pančių ir pajusti laisvės skonį. Tuomet ir šypsenos, ir pasisveikinimai atsiras.

    O pagal mandagumo taisykles viešajame transporte telefonu kalbėtis iš vis negalima.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesisveikinimas ar šaukimas į mobilųjį viešajame transporte - tik maža dalelė tos NEkultūros :) Nenorėjau labai išsiplėtoti, bet tą žmonių NEkultūrą pastebiu tikrai per dažnai ir tai pasireiškia ne tik nesisveikinimu, bet tiesiog matai, kad asmuo su kultūringu elgesiu neturi NIEKO bendra: garsiai keikiasi, rūko kur papuola, mėto nuorūkas, dar aišku jeigu pavyksta išpučia dūmus į kitus praeivius gatvėje... Nežino kaip elgtis viešuose renginiuose, kino teatre, didžiosiose salėse. Stinga elementarios kultūros maitinimo įstaigose, net nesvarbu, ar klientai tai būtų ar patys darbuotojai. Jaunuoliai nemato reikalo pasirinkti juos dominančias studijas, skaityti knygų, ieškoti aktualios informacijos, nes gi ir taip "viską žino". Ką jau kalbėti apie etiketą prie stalo, tam tikrus kodus renginiuose ir t.t. Vardinti galima ilgai, deja. Ir man, tiesą sakant, tos "laisvės" ne vietoj ir nelaiku net per daug kai kurie sau leidžia, todėl ir pasimato ta NEkultūra. O kultūringas žmogus turėtų būti ne tik laisvas vidumi, išsilavinęs, nuolat besimokantis, bet ir sąmoningas, kad galėtų tinkamai panaudoti turimas žinias. O kultūra yra tokio žmogaus viduje, tiesiog... :) Ir tikrai juokinga, kad dauguma kultūrą supranta, kaip išėjimą "į žmones", pasisėdėjimą kavinėje, perėjimą Gedo prospektu, šėliojimą klube... Jeigu čia kai kurių supratimu yra tikroji "kultūra", tai toli neisime.

      Panaikinti
    2. Jeigu tokią "kultūrą" matai aplink, tai susimąstyk, gal turėtum išskleisti sparnus ir nutūpti kitame uoste :)
      Negalima teigti, kad tokių žmonių dauguma. Galbūt taip atrodo būnant tam tikroje vietoje. Tarkim, aplink mane gyvenantys žmonės yra ganėtinai kultūringi, išsimokslinę ir mandagūs :) Todėl man ir neatrodo, kad nekultūringų žmonių tiek daug ir kad mes visi nusirisim į patį dugną.

      Be to, gamtoje visada yra balansas :)

      Panaikinti
    3. Tiesiog vieni jautriau reaguoja į aplinką ir pastebi joje tai, kas kitam atrodo visai nereikšminga smulkmena :) ir tai, turbūt nėra blogai, kaip sakai, reikalingas balansas.
      O mano nutūpimas kitame uoste kultūros ar nekultūros nei pridės nei atims ;)

      Panaikinti